mandag 3. august 2009

Bernhard Schlink: Høytleseren

Bernhard Schlinks bok Høytleseren er en typisk bok som kan bli litt ødelagt av spoilere. Skal bare si først som sist at jeg ikke spoiler boka i denne lille omtalen. Selv er jeg veldig lite redd for spoilere, for meg er det stort sett ikke så viktig akkurat hva som skjer, men hvordan det beskrives. Derfor så gjør det ikke noe for meg å vite litt om hva som skjer. Da leser jeg bare videre og ser etter hvordan forfatteren bygger opp historien mot dette. Men jeg kan forstå at spoilere kan ødelegge opplevelsen for lesere som leser mest for spenningens skyld, at de leser egentlig mest fordi de vil vite hva som kommer til å skje. Om de får vite det sånn plutselig fra andre steder, så blir det da ikke noen vits i å lese videre, på en måte. Derfor skal jeg ikke si for mye om hva som skjer i denne boka. Samtidig må man jo si litt - og da kan jeg jo si at denne boka begynner litt som typisk femtenårig gutts fantasi (tror jeg?) - Mikael på 15 år møter en 20 år eldre kvinne som viser han inn i det seksuelles verden. Men...kanskje er det ikke det boka handler om likevel?

Det er en snedig liten historie, og ei tynn lita flis av ei bok (ca 170 sider) som er vel verdt å få med seg.

3 kommentarer:

 1. Er det den som ble filmet for ikke lenge siden?
  Jeg hater spoilere - jeg leser ikke bare for spenningens skyld, men jeg synes det er veldig kjipt å vite hva som skjer. Noe av magien ligger i å ikke vite.

  SvarSlett
 2. Jeg liker denne kjempegodt! Den mistet litt glansen da den ble filmatisert (jeg har ikke ødelagt den gode lesefølelsen ved å se filmen). Enig - den handler ikke først og fremst om innvielse til en ny seksuell verden!

  SvarSlett
 3. Jo den er nylig filmet med Kate Winslet i den kvinnelige hovedrollen. Hm, jeg liker stort sett alltid å se filmene også jeg, det ødelegger ikke en på forhånd god lesefølelse for meg. Tror nok at jeg kommer til å se filmen etterhvert.

  SvarSlett