mandag 18. januar 2010

Stig Sæterbakken: Ikke forlat meg

"Ikke forlat meg" begynner med at Aksel har blitt forlatt av ditt livs store kjærlighet Amalie. Han (eller "du" - boka har et nokså sjeldent og lite brukt "du-perspektiv") er bare 21, og dette føles som verdens undergang. Noe lignende dette har vel de fleste av opplevd, og i begynnelsen virker det som en vanlig tragisk kjærlighetshistorie gone wrong. Så hopper historien bakover og til tiden da Aksel aner at noe er galt, og til tiden før det, når Aksel oppdager at han blir voldsomt sjalu. Dette ødelegger en hel del for han, han klarer rett og slett ikke nyte henne når han bare tenker på hvem andre som har gjort det, eller kan ha gjort det. Historien hopper så videre bakover og søker på en måte å forklare bakgrunnen for forrige kapittel. Jeg er egentlig veldig glad i litt snurrige komposisjoner, når de fungerer da, og det gjør det her. Vi får historien bakover i Aksels ungdomstid, frem (eller bakover, blir det vel) til Aksel ser Amalie for første gang. Og det er ikke alt som er like vanlig her altså, tror jeg i allefall. Jeg sitter litt og lurer på "jammen ok, blir man sånn av å oppleve dette?" Hm jo kanskje, men jeg synes også at jeg mangler litt av hele forståelsen ved en gjennomlesing av boka. Kanskje skjønner jeg enda bedre hvorfor om jeg leser den en gang til. Eller kanskje bare er litt mystisk dette. Jeg liker at ikke alt er helt åpent for dagen og at jeg må tenke litt selv innimellom.

Selv om boka av og til kan være ganske rå er den nydelig skrevet med mange gode språklige bilder. Det er nesten poetisk noen steder. Nå ser jeg at Sæterbakken har gitt ut mange diktsamlinger også.

"Ikke forlat meg" er den første boka jeg har lest av Stig Sæterbakken. Det var et veldig positivt bekjentskap, og nå er herved Sæterbakken på lista over forfattere som jeg følger med og leser tidligere/eventuelle nye bøker av.

6 kommentarer:

 1. Veldig god bok, ja. Jeg hørte halvparten av den på lydbok. Det anbefales også varmt! Det er forfatteren selv som leser den.

  SvarSlett
 2. Veldig enig med deg, men det har du kanskje sett av min blogg?! Jeg anbefaler spesielt 'Besøket' fra ca fire år tilbake.
  *Revolutionary Road' leser jeg ganske snart nå!

  SvarSlett
 3. Du har fått bloggpris, se min blogg!

  SvarSlett
 4. Det blir nok ikke lydbok på meg når jeg først har lest boka sånn fysisk, men kanskje noen andre leser dette og vurderer lydbok? :)

  Så at du også likte boka, thauke. Og takk for prisen. Nå har jeg fått to, og siden jeg er så treg som jeg er er det vel ikke så mange igjen å gi den videre til. Skal se om jeg får skrevet et innlegg uansett en dag.

  SvarSlett
 5. Her kommer en til pris :) Ser at du har fått flere tidligere, men det gjør vel ingenting. Det betyr jo bare at det er mange som setter pris på deg og bloggen din. Riktig god helg! http://beatelill.blogspot.com/2010/01/jeg-neier-og-takker.html

  SvarSlett
 6. Takk for prisen, bare koselig å få mange! :)

  SvarSlett