mandag 18. januar 2010

Richard Yates: Revolutionary road

Jeg sitter her med en relativt medtatt pocketutgave av Revolutionary Road. Den har hatt fast bopel på badet i flere uker, og ligget både på gulvet og på benken mens store og små har badet, dusjet og sølt om seg med vann og virkelig vært med på livet i en småbarnsfamilie. Men siden denne boka handler om nettopp livet i et ekteskap satser jeg på at den trivdes med det.

Revolutionary Road handler om Frank og April, som er gift og har to barn. Veien de bor i heter Revolutionary Road, derav navnet. Uten at det skjer noe spesielt revolusjonært der da, egentlig skjer det fint lite der. Og det er det som er problemet. Frank og April sliter med ekteskapet sitt. De finner hverandre liksom ikke helt lenger, og blir gående i et fiendtlig og apatisk mønster der ingen av dem føler at de lenger har et meningsfullt liv sammen. For å endre på dette planlegger April at familien skal bryte opp fra venner, skole og jobber i USA og flytte til Paris for å begynne på nytt der. Uten å røpe for mye kan en vel si at det går ikke helt som planlagt.

Boka er god, og språket virker ikke egentlig så gammeldags som en kanskje kan tro når man vet at den er skrevet på 50-tallet. Temaet er også stadig relevant. Parforhold og kommunikasjon er fortsatt ikke lett. April elsker Frank bare når han er snill mot henne, og Frank klarer ikke å være ærlig med henne og si at han egentlig ikke vil reise til Paris. Hva skulle de gjort med ekteskapet sitt istedet da? Det gir ikke denne boka noe tydelig svar på. Men den er god på å vise hvor vanskelig det kan være. Hvis en er desillusjonert på vegne av kjærligheten og ekteskapet så hjelper det vel ikke akkurat å lese denne boka, når jeg tenker jeg meg om.

Revolutionary Road ble også filmet for ikke lenge siden, med Kate Winslet og Leonardo DiCaprio i hovedrollene. Den fikk gode kritikker, og jeg håper å få se den snart!

3 kommentarer:

  1. Filmen er fantastisk. Boken har jeg ikke lest. Så nå blir det feil rekkefølge. Blæh.

    SvarSlett
  2. Hehe. Ja sånn kan det gå. Det er vel ikke for sent å lese boka, men jeg skjønner hva du mener - jeg liker også best å lese boka først og så se hvordan de har løst det i filmen etterpå. Du får lese Slumdog Millionaire, Atonement, The reader eller La den rette komme inn da, om det ikke allerede er for sent?

    SvarSlett
  3. Og nå har det kommet en ny bok av Yates på norsk - The Easter Parade, påskeparaden! Den sies å være bedre: )

    SvarSlett