torsdag 28. mai 2009

Simon Stranger: Mnem


Denne boka syntes jeg var utrolig morsom. Det er en bok om en helt spesiell by og historien til dem som startet den. Byen var tenkt til å være en utopisk perfekt by. Det er en god historie og siden boka starter litt med slutten så skal ikke jeg avsløre starten, det er nemlig et spenningsmoment gjennom hele boka. I veien mot å oppnøste hva som har skjedd tar boka en hel rekke store og små digresjoner. Blant annet får vi svar på hva som gjør at det finnes sykdom (et helt troverdig vitenskapelig svar altså) og en beskrive av tulipankrakket i Nederland, det første krakket i vår historie. Interessant. Han eksperimenterer også med form og tester ut både tegneseriebiter, lyriske passasjer og bilder, for å nevne noe. Plutselig kommer det en oppskrift, byggetegninger eller andre utradisjonelle tilskudd i en roman. Eller en totalroman, som forfatteren kaller det. Det gir et litt rotete inntrykk og det er noen ganger det blir litt vel mye rart. Jeg ser ikke hensikten med alle delene, hele tida. Men jeg liker at han tester ut formen og historien og det at jeg vil ha svar på hva som skjedde, gjør at det ikke er vanskelig å lese videre. Boka er altså litt rar og utradisjonell, men god, synes jeg.

6 kommentarer:

 1. Jeg mener fremdeles - og nå er vi i juni - at dette er nr.1 på listen av det jeg har lest i år. Stranger er konge!
  :-)

  SvarSlett
 2. Ja det er nok noe av det beste jeg har lest også hittil i år. Har du lest den første boken hans? Tror jeg må sjekke ut den ja.

  SvarSlett
 3. Dette er ei ganske tjukk bok, er det ikkje? Men er ho lett å lese likevel? Dvs. går det sånn nokolunde fort? Hehe. Eg har litt tjukk-bok-vegring for tida.

  SvarSlett
 4. Den er kanskje bittelitt tykkere enn en del andre romaner ja, men den er veldig lettlest. Jeg leste den ut på et par-tre dager, det er jo fort?

  SvarSlett
 5. Dette er definitivt ei topp-ti-bok. Det er sjeldan eg les 500 sider og skulle ønske boka kunne fortsette å vare.

  SvarSlett
 6. Ja, det er jeg enig i. Har bestilt den første boka hans også jeg nå!

  SvarSlett