søndag 2. mai 2010

Sofi Oksanen: Utrenskning

Sofi Oksanen vant Nordisk Råds Litteraturpris 2010 for boka Utrenskning.

Som Stalins kyr er dette også en kompleks historie om flere generasjoners skjebner, et land med problemer gjennom flere tidsepoker, og det er fortsatt Estland og Finland det går i. Ikke sånn å forstå at det er det samme som står da, eller at det blir kjedelig. Den ene perioden som står i fokus er tiden mot slutten av 2. verdenskrig og Estland går fra å være okkupert av Tyskland til å bli okkupert av Sovjetunionen igjen. Aliida og søsteren Ingel bor på en gård sammen med Ingels mann Hans, som er fascist, og Ingel og Hans' datter Linda. Aliida ønsker seg også Hans og prøver på ulike måter å innynde seg hos han, men siden han er så veldig forelsket i Ingel, så går det prosjektet dårlig. Den andre perioden som står i fokus er 1991-1992, da den estisk-russiske ungjenta Zara blir fristet til å reise til vesten for å tjene penger. De som har sett filmen Lilja 4-ever kan jo gjette hvordan det går, og Zara greier etterhvert å rømme fra eklingene. Zara og Aliida møtes, og forsøker å finne ut av hvem den andre er. Det er en spennende historie med en del uventede vendinger og det er også veldig godt beskrevet. Ikke overdrevet, ikke vanskelig tilgjengelig, ikke kjedelig. Som av Stalins kyr følte jeg at jeg lærte noe av denne boka også, samtidig som jeg hadde det gøy. Leste nesten hele boka på en dag, den er faktisk vanskelig å legge fra seg. Veldig god bok!

Noe som var veldig irriterende ved mitt eksemplar av denne boka var at den manglet sidene fra 128 til 161. Istedte var det dobbelt av noen av de andre sidene. Jeg har selvsagt klaget til nettbutikken jeg kjøpte den hos, regner med å få tilsendt et nytt eksemplar. Siden boka var så god og spennende bare fortsatte jeg å lese selv om det åpenbart hadde skjedd noe avgjørende på nettopp de sidene. Men grr altså. Heldigvis skjer dette sjelden. Tror jeg har fått feiltrykket bok en gang før jeg, og jeg har noen hundre bøker i løpet av mitt liv.

7 kommentarer:

 1. Denne gleder eg meg til å lese. Eg er nummer 40 på venteliste på biblioteket, nå.

  SvarSlett
 2. Morsomt å lese. Jeg likte også denne boka veldig godt. Men så rart at det manglet sider! Det er jo utrolig irriterende midt i handlingen!

  SvarSlett
 3. Jeg har ikke lest noe av Oksanen enda. Men når jeg leser alle de fine og positive innleggene hun får rundt om på bokbloggene så skjønner jeg at jeg snart må gjøre noe med det!

  Har du noen forslag til hvilken bok det er best og begynne med da?

  SvarSlett
 4. Bai: Bare å fortsette å glede seg da. :)

  mbfjord: Det finnes kun to på norsk; Stalins kyr og Utrenskning, og jeg synes begge to er gode og at det ikke spiller noen rolle hvilken man begynner med. Ser at du også er stipendiat og småbarnsmor som liker bøker! Jeg liker også Tiller godt, og Ehrenreich har jo jeg også nettopp lest, så vi har flere ting felles ser jeg. Har lagt bloggen til blant bokmerkene mine. :)

  SvarSlett
 5. Så hyggelig da!

  Da skal jeg se om jeg ikke finner tid til å lese litt Oksanen etterhvert også. :)

  SvarSlett
 6. Og sånn helt på sidelinjen; jeg leste litt rundt på bloggen din og så at du har 16 mnd mellom barna dine. Vi har 16 mnd mellom nr 2 og nr 3&4. Rimelig actionfylt, men synes det er veldig kjekt med jevnaldrende barn. :)

  SvarSlett
 7. Ja det er morsomt med jevnaldrende barn, men jeg er nok ikke laget for å ha så mange små tette barn som du har altså. Har ei venninne med 15 mnd mellom nr 1 og nr 2&3 og som i tillegg venter nr 4 nå i disse dager - 3,5 år etter nr 1. Jeg syns det har vært tøft med 16 mnd mellom mine to tette, så all ære til dere som får det til med tre og fire!

  SvarSlett