søndag 16. mai 2010

Lesevaner

Som leser er jeg: Nokså glupsk. Har alltid mange bøker på vent som jeg vil lese.

Som blogger er jeg: Erfaren, men har ikke samme tid og lyst til å skrive "perfekte" innlegg som jeg hadde i tidligere i blogger.

Sist leste bok: Et annet liv av Per Olov Enqvist.

Sist kjøpte bok/bøker: Reif Larsen: T.S. Spivets utvalgte verker, fikk (eh, kjøpte) i Epp-bokklubben.

Favorittforfatter: Karl Ove Knausgård, Carl Frode Tiller, Trude Marstein, John Steinbeck, Barbara Gowdy, Wally Lamb, Jon Fosse, Barbara Kingsolver, Audrey Niffenegger, Jon Fosse, Sofi Oksanen.

Jeg leser alt av: Knausgård, Tiller, Lamb, Niffenegger, Oksanen - i allefall.

Jeg leser helst ikke (genre/forfatter): Hardkokt krim og science fiction har jeg litt vanskelig for. Og de alt for tunge klassikerne. Og bøker som fokusere i for liten grad på mennesker, men heller på feks politikk eller historiens gang.

I hylla for faglitteratur leter jeg etter: Populærvitenskap, populærpsykologi, bøker om positiv psykologi, samliv og terapi. Og bøker om skriving.

I tillegg til norsk leser jeg gjerne: Engelsk.

Øverst i min å-lese-stabel ligger akkurat nå: T.S. Spivets utvalgte verker av Reif Larsen. Og Tokyo av Mo Hayder.

Øverst på min bok-ønkeliste akkurat nå: Ny Knausgård-bok. Og ny Tiller-bok, kommer det snart? Ønsker meg også Jette Kaaberbøls nyeste bok.

På antikvariater leter jeg etter: Er aldri i antikvariater jeg, må jeg innrømme. Har ikke noe prinsipielt i mot det, jeg bare hører om og får lyst til å lese så mange av de nye bøkene...

søndag 9. mai 2010

Jon Øystein Flink: Sex, død og ekteskap

Denne boka har jeg fått gratis av bokbloggturneen. I går blogget Myldretid om den, og jeg tror at jeg er siste blogger ut på denne boka.

Jon Øystein Flink ga ut denne boka i 2009. Jeg er egentlig litt usikker på hvorfor de vil ha bokbloggturne om den nå i 2010, siden de andre bøkene vi har fått å blogge om stort sett har vært helt nye bøker.

Boken handler om en ung forfatter som prøver å ta selvmord på ulike måter, før han har sex med en 13åring og deretter blir ekteskapet hans ødelagt. Sånn sett passer tittelen "Sex, død og ekteskap" veldig godt. Men jeg føler ikke boka ga meg noe mer liksom. Den sa meg ingenting viktig om sex, død og ekteskap. Og egentlig tror jeg ikke helt på historien heller. Det er bare for tragisk. Men kanskje er ikke akkurat den biten så viktig, det virker som om det er skrevet ekstremt for å være morsomt, og det fungerte.

Det er en tynn liten flis på ca 150 lettleste sider, og jeg vil tro at den kan passe spesielt godt for tenåringsgutter som ikke leser så mye . Det er fordi boka er inneholder mye action og humor. Men for meg ble dette litt sånn pubertal underholdningslitteratur. Ikke at det er dumt i seg selv - det finnes jo alt for få bøker for unge gutter - med mulig unntak av fantasylitteratur - men det er ikke helt min greie.

søndag 2. mai 2010

Sofi Oksanen: Utrenskning

Sofi Oksanen vant Nordisk Råds Litteraturpris 2010 for boka Utrenskning.

Som Stalins kyr er dette også en kompleks historie om flere generasjoners skjebner, et land med problemer gjennom flere tidsepoker, og det er fortsatt Estland og Finland det går i. Ikke sånn å forstå at det er det samme som står da, eller at det blir kjedelig. Den ene perioden som står i fokus er tiden mot slutten av 2. verdenskrig og Estland går fra å være okkupert av Tyskland til å bli okkupert av Sovjetunionen igjen. Aliida og søsteren Ingel bor på en gård sammen med Ingels mann Hans, som er fascist, og Ingel og Hans' datter Linda. Aliida ønsker seg også Hans og prøver på ulike måter å innynde seg hos han, men siden han er så veldig forelsket i Ingel, så går det prosjektet dårlig. Den andre perioden som står i fokus er 1991-1992, da den estisk-russiske ungjenta Zara blir fristet til å reise til vesten for å tjene penger. De som har sett filmen Lilja 4-ever kan jo gjette hvordan det går, og Zara greier etterhvert å rømme fra eklingene. Zara og Aliida møtes, og forsøker å finne ut av hvem den andre er. Det er en spennende historie med en del uventede vendinger og det er også veldig godt beskrevet. Ikke overdrevet, ikke vanskelig tilgjengelig, ikke kjedelig. Som av Stalins kyr følte jeg at jeg lærte noe av denne boka også, samtidig som jeg hadde det gøy. Leste nesten hele boka på en dag, den er faktisk vanskelig å legge fra seg. Veldig god bok!

Noe som var veldig irriterende ved mitt eksemplar av denne boka var at den manglet sidene fra 128 til 161. Istedte var det dobbelt av noen av de andre sidene. Jeg har selvsagt klaget til nettbutikken jeg kjøpte den hos, regner med å få tilsendt et nytt eksemplar. Siden boka var så god og spennende bare fortsatte jeg å lese selv om det åpenbart hadde skjedd noe avgjørende på nettopp de sidene. Men grr altså. Heldigvis skjer dette sjelden. Tror jeg har fått feiltrykket bok en gang før jeg, og jeg har noen hundre bøker i løpet av mitt liv.