tirsdag 10. mars 2009

Catharina Jacobsen og Ketil Bjørnstad: Historier om sårbarhet


Denne boka handler om Modum bad, som er en ganske spesiell institisjon innen for psykisk helsevern. De tar i mot pasienter som bor der i 2-3 måneder i strekk, de har intensiv terapi både alene og i gruppe. De er også opptatt av nærhet til naturen og de har en utpreget kristen profil, selv om det ikke virker som om de presser det på folk heller.

I boka har forfatterne snakket med pasienter og ansatte ved Modum bad, og fått deres historier. Det er en samtale med en dame som mistet familien sin i tsunamien (grusomt) og en annen som mistet flere familiemedlemmer gjennom dramatiske selvmord (også fælt). Det er også historier om angst, overgrep og familieproblemer. Og historier om Modum bad selvsagt, hva som var og er tanken bak stedet.

Jeg syns denne boka er veldig spennende. Liker også at det er ekte historier, det er ikke bare tørre beskrivelser, men det er liksom kjøtt på bena og ekte mennesker. I tillegg til å fortelle om hva som har skjedd med disse menneskene og hvordan de taklet dette sier boka også noe om veien ut av det igjen, veien tilbake. Den sier noe om terapi og behandling og hvordan dette oppleves. Veldig interessant!

Modum bad er truet av effektiviseringsregimet som det mases som overalt i samfunnet i dag og faller litt utenfor det vanlige systemet. Jeg synes at slike steder er viktige og håper at vi vet å sette pris på at slikt finnes. Kanskje resten av systemet til og med har litt å lære av denne institusjonen.

fredag 6. mars 2009

Ellen og Heidi Linde: Resten av livet


Jeg dro med meg denne fra mammutsalget, mest fordi den handler om en Helle som nettopp har blitt mor for første gang, og fordi jeg tenkte kanskje det var noe å kjenne seg igjen i og noen som kanskje satte noen fine ord på hvordan det er å bli mamma. Men jeg ble ganske skuffet egentlig. Sånn overfladisk sett var det lett å kjenne seg igjen i barselsgrupper som egentlig bare er skrytegrupper, over praktiske problemer og kreative løsninger på dem. Men den sier ikke noe dypere om det å bli mor utenom at hverdagen forandres. Og da ble det litt for platt for meg altså. Hadde sikkert syntes den var spennende før jeg fikk barn, og jeg vil kanskje anbefale den for gravide førstegangsmødre som trenger noe lett å lese på.