tirsdag 29. desember 2009

Johan Harstad: Darlah. 172 timer på månen

Dette blir dagens femte og siste bokomtale-innlegg fra meg tror jeg... Johan Harstad er en av forfatterne jeg følger og må ha med meg alle bøkene fra. Likte godt både den om Buzz Aldrin som ble borte i mylderet og den om Albert Åberg som voksen (Hässelby).

Her er Harstad tilbake på månen når han skriver en ungdomsbok der tre "heldige" ungdommer blir trukket ut til å være med på måneferd for å bebo en fast romstasjon der oppe noen uker. Det er imidlertid skumle hemmeligheter om hva som har skjedd der oppe tidligere, og vi får diverse hint og halve forklaringer som gjør i allefall meg veldig nysgjerrig allerede i starten. Hvorfor heter for eksempel romstasjonen Darlah 2? Hva skjedde med Darlah 1?

Dette er tydelig en ungdomsbok, det er på en måte litt enkle personer og det er plotet som driver boken fremover. Men det gjør det til gjengjeld skikkelig, så boka er veldig spennende og ikke så enkel å legge fra seg! Skikkelig skummel blir den også synes jeg, selv om jeg ikke er blant dem som er veldig fascinert av science fiction/star wars/trek. Ofte synes jeg det blir for dumt, og det synes jeg i ettertid egentlig om denne også, men da jeg leste den var jeg helt inne i boka og syntes alt virket realistisk nok. Boka er altså god underholdning med et snedig og skummelt plot. Passer godt både for ungdom og for mange voksne!

2 kommentarer:

 1. Heisann, kjekt at du er tilbake i bloggerland, har savnet dine gode anmeldelser. Det var jo din blogg som på en måte fikk meg til å begynne for ca tre måneder siden, dvs jeg kommenterte noe hos deg og skjønte raskt at det var lurt å opprette egen blogg om jeg ikke bare skulle framstå som en sur, gammel gubbe...
  Jeg har faktisk også lest Darlah, i fjor vinter , og syntes den hadde et imponerende driv. Anbefalte den til huaets fjortis, som helst bare leser tegneserier, og den slo virkelig an! (Men dessverre ikke i en slik grad at han begynte å lese bøker på eget initiativ.)

  SvarSlett
 2. Så flott, jeg husker dine indignerte kommentarer om blant annet Fløgstad!

  Jeg synes det er gøy å skrive bokblogg der jeg hovedsaklig rapporterer fra egne leseopplevelser. Er bare sånn passe aktiv i bloggerland ellers for tida, holder meg mest her inne (i allefall når det gjelder tekst). Det er vel fordi jeg blogger av mest egoistiske grunner. Har skrevet lister over leste bøker i noen år nå, men ville ha litt mer enn bare tittelen og muligens en karakter ut av boka liksom. Glemte så fort hvordan bøkene opplevdes. Føler jeg blir en mer bevisst leser også når jeg vet at jeg skal skrive litt om bøkene etterpå. Derfor anbefaler jeg absolutt bokblogging til alle som vil huske bøkene de har lest!

  Ja, Darlah er en lett tilgjengelig ungdomsbok for den som ikke vanligvis leser så mye også. Det burde finnes mer ungdomslitteratur av denne typen.

  SvarSlett